Entrevista Clara Clopés i Carles Creixans

 1. Com era l’educació quan éreu petits? Anàveu a l’escola?

Carles –> Era força similar a la d’ara, però les etapes escolars estaven dividides de manera diferent. Primer es feia EGB fins a 8è(14 anys), que seria com la primària d’ara; i llavors es podia fer o FP(formació professional) que eren 5 anys dividits en un bloc de 2 i l’altre de 3, això és el que vaig fer jo; o BUP, que eren 3 anys, i després COU, que era un any més.

Clara –> En el meu cas, el principi va ser igual que el teu pare, però llavors vaig enganxar el canvi de model educatiu i quan vaig acabar EGB vaig passar a fer 3r d’ESO. La resta ha estat com ara.

 1. Amb quants anys anàveu a treballar? De què vau treballar?

Carles –> Als 11 anys ja ajudava als pares durant els estius a l’empresa familiar, però no va ser fins als 16 anys que vaig començar a treballar una mica més a la fusteria (empresa familiar), compaginant-ho amb els estudis. Finalment als 19 anys vaig començar a treballar-hi a jornada complerta. 

Clara –> Amb uns 11 anys ja ajudava al restaurant, el negoci familiar, durant els caps de setmana i l’estiu. La primera feina que vaig tenir va ser als 16 anys, quan vaig començar a treballar de secretària.

 1. Quantes mudes de roba teníeu? Anàveu a comprar roba sovint? 

La veritat és que teníem la mateixa quantitat de roba que ara. No anàvem a comprar molt sovint, només quan era necessari, ja que tampoc ens agradava.

 1. Sortíeu de festa habitualment? A quins llocs anàveu quan sortíeu de festa? 

De petits normalment anàvem, amb la família, a les festes majors i celebracions importants, a més els divendres teníem com a costum anar a sopar al bar del poble. (Clara)Durant les vacances d’estiu anàvem de vacances, però en comptes d’anar amb els pares acostumàvem a anar amb els avis, ja que els pares treballaven.

De joves sortíem més sovint, cada cap de setmana anàvem a sopar amb els amics o al cinema.

 1. Com eren els electrodomèstics? Quants en tenieu?

Quan érem petits a casa teníem el rentaplats, una nevera “combi”, una rentadora, una secadora i alguns ordinadors (necessaris per al negoci)

 1. Tenieu mòvil o videoconsoles? Quines joguines tenieu?

Carles –> El meu primer mòbil el vaig tenir amb 16-18 anys, no teníem consoles. Pel que fa a les joguines el meu germà i jo sortíem a jugar amb les bicicletes i més endavant amb motos.

Clara –> Nosaltres de petits teníem unes consoles que tenien un sol joc, sempre que pujàvem a Andorra ens en compraven una. Pel que fa al mòbil, jo en vaig tenir per primer cop als 15 anys. De joguines teníem bicicletes i cotxes d’aquells petits.

 1. Quin mitjà de transport utilitzaveu per anar d’un lloc a l’altre? Tenieu cotxe(o algun altre transport) propi?

Els dos vam tenir la nostra primera moto als 14 anys, era una 49, ja que la utilitzàvem per anar a l’escola… Pel que fa als transports de família, en general vam tenir sempre dos cotxes.

 1. Tenieu habitació propia o compartida?

Clara –> Jo vaig tenir una habitació compartida ¿amb el meu germà? fins als 12 anys, llavors quan ens vam fer grans cadascú va tenir la seva pròpia habitació.

Carles –> Jo sempre he tingut la meva pròpia habitació, al igual que el meu germà.

 1. Com era la cuina de casa vostra? Tenieu vitroceràmica?

La cuina de casa nostra era metàl·lica, i allà hi teníem els típics fogons de gas que anaven amb la bombona. Pel que fa a la resta, no hi havia res més que fos destacable.

 1. Tenieu televisó? Es veia en color o en blanc i negre? Quants canals tenieu? 

Clara –> Quan vaig néixer, a casa meva ja hi havia televisió en color.

Carles –> Nosaltres, a casa, al principi vam començar tenint una televisió que era en blanc i negre, però més endavant la vam canviar per una de color. 

A la tele hi havia 3-4 canals els quals eren: TV1, TV2, TV3 (i TVO)

 1. Escoltaveu la ràdio? Sinó per on escoltaveu la música?

Si, escoltàvem la ràdio però normalment ho fèiem al cotxe. A casa no teníem la costum d’escoltar-la.

 1. Com vau viure el franquisme? i el racisme? i el feminisme ?

La veritat és que cap d’aquests tres temes no ens va afectar gaire de petits.

Pel que fa al racisme quasi no hi havia immigració així que no hi havia discriminacions. En el cas del feminisme, personalment no ens va afectar gaire. I finalment parlant del franquisme, ja havia passat bastant tot així que no vam patir gairebé cap tipus de consequències, podriem dir que el que ens va tocar més relacionat en aquest tema va ser l’intent del cop d’estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Talòs, menja les galetes!    Més informació
Privacidad