Entrevista avis Dolors i Joan

Avi → 64 Àvia → 65

 1. Com era l’educació quan éreu petits? Anàveu a l’escola?

Àvia: Va començar amb 7 anys i va acabar als 14, només estudiaven 7 anys. Als 9 anys ja s’havia de triar cap a on t’encaminaves (com batxillerat), com que a Viladrau no hi havia aquests estudis de continuació i no volia marxar de casa es va quedar estudiant allà el que ara serien com mòduls.

Avi: Va començar a l’escola amb 3 o 4 anys i va estar estudiant fins als 15.

 1. Amb quants anys anàveu a treballar? De què vau treballar?

Avi: Oficialment va començar a treballar amb 15 anys, però amb 6 anys ja va començar a fer d’escolà.

Àvia: Des de sempre que ha treballat al restaurant de la família, però oficialment va començar a treballar-hi als 14 anys.

 1. Quines mudes de roba teníeu? Anàveu a comprar roba sovint? 

No tenien gaire roba, només tenien la justa i necessària. En general llavors tothom disposava de 2 mudes per anar al col·legi, 1 de mudar i llavors potser tenien dues mudes extres que eren: una d’estiu (que és la que portàvem per el ram) i una d’hivern. Només anaven a comprar quan la roba ja estava massa vella i no es podia portar més.

 1. Sortíeu de festa habitualment? A quins llocs anaveu quan sortieu de festa? 

De petits anaven sempre a les festes religioses, a les festes majors i als balls de St. Martí i St. Isidro. A més també anaven a les Enramades que eren uns altres balls.

Quan van ser una mica més grans, van començar a anar al cinema poble(hi anaven els diumenges tarda) o al de Taradell. També anaven a les discoteques i a més els hi agradava molt anar a les festes majors de tots els pobles de la vora.

 1. Com eren els electrodomèstics? Quants en teníeu?

Àvia: A casa seva tenien una nevera grossa de gas, i llavors als 18 anys van tenir llums de botà.

Avi: Ells a casa hi tenien la ràdio i el televisor. 

 1. Tenieu mòvil o videoconsoles? Quines joguines tenieu?

Quan eren petits no tenien consoles ni mòbils, així que jugaven a fora al carrer amb els amics. Jugaven a pilota, amb la corda, a la xarranca, amb els caçapapallones, amb alguna nina que tenien(una vegada per reis els hi havien passat una nina de corda que parlava la qual era una cosa molt especial en aquell moment)… Fins i tot jugaven amb pedres o a “fer sopetes” amb carbassons i altres coses que trobaben.

Pel que fa als mòbils, van tenir el primer pels volts del ’93.

 1. Quin mitjà de transport utilitzaveu per anar d’un lloc a l’altre? Tenieu cotxe(o algun altre transport) propi?

Normalment anaven a peu o amb bicicleta, la família de l’Àvia de petita tenien una camioneta senzilla, però més endavant, als 18 anys tots dos, van tenir un cotxe de família. A més s’anava amb transport públic(taxi, bus, tren…) o amb vehicles de la gent del poble. 

 1. Tenieu habitació propia o compartida?

Tots dos van tenir habitació compartida, amb el germà o les cosines, durant bastants anys.

 1. Com era la cuina de casa vostra? Tenieu vitroceràmica?

A la cuina de casa hi tenien la llar de foc i els fogó a de carbonet. Més endavant van tenir cuines de botà. 

 1. Tenieu televisó? Es veia en color o en blanc i negre? Quants canals tenieu? 

Avi: Va tenir la primera televisió als 9 anys, aquesta era en blanc i negre i tenia dos canals(VHF i 1HF) a partit de les 12 de la nit no hi havia més programació.

Àvia: La primera televisió que va tenir va ser als 23 anys.

 1. Escoltaveu la ràdio? Sinó per on escoltaveu la música?

Escoltaven la ràdio a casa. A la ràdio s’escoltava la Radio nacional de España (Hi havia programes com: Música i l’hora de l’àngelus religiós, “gimnàsia” de les 8h, la patata…) 

 1. Com vau viure el franquisme? i el racisme? i el feminisme ?

F→ La gent estava molt espantada i callada, els avis no explicaven res de la seva vida. Pel que fa a les notícies no arribava res. No hi havia llibertat d’expressió, ells fora de l’escola podien parlar català ja que vivien en un poble petit però quan passava la guàrdia civil canviaven d’idioma, però ells van poder començar a veure concerts de Lluis Llach. Quan anaven al cinema abans de començar la pel·licula sempre passaven el NO-DO (“noticiero de la policia española”. En general tots els documents i les coses oficials eren en castellà. Per tant tampoc es podien llegir llibres en català.

A més a més hi havia una assignatura a l’escola que es deia “Formación del espiritu nacional”, on bàsicament t’ensenyaven a ser un bon espanyol.

R→ No hi havia inmigració, només Andalusos i Extremenys (a qui anomenaven “xarnegos”), per tant no hi havia mostres de racisme en general.

FE →  “Masclisme pur i dur.” Els homes anaven a la mili i les dones es quedaven a casa. Hi havia una organització, dirigida per la germana de Francisco Franco, destinada a les dones on s’ensenyava a cuinar, netejar i fer roba per a nadons. Significava que entraves voluntàriament a l’organització (“Sección de señoritas voluntarias”), però si no en formaves part no tenies passaport ni carnet de conduir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Talòs, menja les galetes!    Més informació
Privacidad